Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

γιατροσόφια Ηπείρου για πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα

Η συγκέντρωση των συνταγών έγινε είτε από συνεντεύξεις σε παλιές νοικοκυρές (γιάτρισσες) είτε από βιβλία λαογραφίας, λαϊκής ιατρικής.
Όποιος αναγνώστης ξέρει και χρησιμοποιεί κάτι επιπλέον, θα μας ενδιέφερε να το μοιραστούμε, για να το διασώσουμε.


ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ
1. Δηλητηρίαση
- Πίνουμε λεμόνι με σόδα και γάλα. (Φούρκα)

2. Διάρροια
- Ζυμώνουμε έναν κρόκο βρασμένου αυγού με καφέ ελληνικό και φτιάχνουμε μικρά χαπάκια, σαν φασόλια. Παίρνουμε τρία κάθε μέρα. (Πρέβεζα)
- Αφέψημα ρίγανης. Οι παλιοί συνήθιζαν να τη μαζεύουν κάθε 24 Ιουλίου, του Αγ. Ιωάννη. (Ιωάννινα)
- Τρώμε νερόβραστο ρύζι. (Φούρκα)
- Βράζουμε κράνα ή καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς ή φλούδα ροδιάς. (Φούρκα)
- Πίνουμε τσάι ευρωπαϊκό.
- Βράζουμε σε νερό φύλλα βαλσαμόχορτου ή μούρα ή φύλλα βατσινιάς ή φύλλα και βλαστάρια κληματαριάς ή ρίζα σέλινου. (Ελαφότοπος)

3. Δυσκοιλιότητα
- Βράζουμε ρίζα σκάρφης. (Φούρκα)
- Τρώμε γλυκό από πέταλα τριανταφυλλιάς, 3 κουταλάκια τη μέρα. (Φούρκα)
- Πίνουμε λάδι(Φούρκα )
- Βάζουμε στον πρωκτό σουβλερό σαπουνάκι.( Φούρκα)
- Τρώμε κορφές βασιλικού με λάδι σε μορφή νωπής σαλάτας. (Δίλοφος)
- Βράζουμε καλαμποκόμαλλα ή φύλλα από βατσινιά. Είναι ήπιο καθαρτικό.
- Τρώμε δαμάσκηνα κομπόστα, βρασμένα κρεμμύδια, γινωμένα μούρα, πεπόνι, χυμό ντομάτας, φρέσκα ή ξερά σύκα. (Παρακάλαμος)

4. Δυσπεψία
- Αφέψημα χαμομηλιού, φασκόμηλου ή μελισσοβότανου (Ζαγόρι)

5. Εμετοί
- Πίνουμε καφέ και λεμόνι. (Φούρκα)

6. Κοιλόπονοι
- Αφέψημα χαμομηλιού (Καλαρρύτες, Ιωάννινα, Παρακάλαμος)
- Αφέψημα δίκταμου (Ιωάννινα)
- Αφέψημα μαντζουράνας (Καλαρρύτες, Συρράκο)
- Αφέψημα μέντας (Μέτσοβο)
- Εντριβές στην κοιλιά με ρακί ή οινόπνευμα. (Ελαφότοπος)

7. Ναυτία
- Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε, φτιάχνουμε αφέψημα μέντας ή βασιλικού (15-30 γρ. ξερά φύλλα σε ½ βραστό νερό) και πίνουμε ένα ποτηράκι του λικέρ λίγη ώρα πριν. (Ιωάννινα)

8. Στομαχικές διαταραχές
- Αφέψημα δυόσμου (Καλαρρύτες)


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ
1. Υπέρταση
- Τρώμε σκόρδο.
- Βράζουμε μαϊντανό και πίνουμε καθημερινά 1 φλυτζάνι του καφέ. (Άρτα, Ιωάννινα)

2. Υπόταση
- Αφήνουμε για 10 λεπτά 30 γραμ. φύλλα φασκόμηλου σε ένα λίτρο κόκκινο κρασί. Στραγγίζουμε και πίνουμε ένα ποτήρι καθημερινά στο τέλος του γεύματος. (Μέτσοβο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: